Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

9 Ağustos 2012 Perşembe

“MADENLER ELDEN GİDİYOR”

Soma CHP İlçe Başkanı Murat Bayramoğlu son günlerde Soma üzerinde oynanan oyunların ülkeye büyük zarar vereceğini belirtti. Bayramoğlu AKP hükümetinin şimdi de Soma'nın karaelmasına göz diktiğini belirtti.
Bayramoğlu yaptığı konuşmada; “Yerüstünde satılmadık işletme, kurum bırakmamak için canhıraş çalışan AKP hükümetinin son hamlesi,  Somamızı yakından ilgilendiriyor. TBMM tatile girmeden hemen önce çıkarılan torba yasada, enerji sektörüne ait önemli düzenlemeler var. Bunlardan biri de kamunun elindeki Linyit sahalarının özelleştirilmesi, satılması.
İktidarın yürürlüğe koyduğu 6353 sayılı torba yasayla TKİ tarafından işletilen ve termik santrallere kömür sağlayan linyit sahalarından 16 tanesinin özelleştirilmesi, satılması kararı verilmiş. Bunlar arasında Soma Linyitleri de var. İktidar şimdi de satmak için yeraltı madenlerine el atıyor ve artık devletin enerjiden tamamen eline çekmesiyle sonuçlanacak süreç de epey mesafe almış görünüyor.
Değerli Somalılar, Sayın Başbakanımız kendi görevini açıklarken “Ben bu ülkeyi pazarlamakla mükellefim” demişti. Sonraki süreçte pazarlama ve satış işlemlerinin hakikaten de büyük bir hızla gerçekleştiğini izledik. Sıra Soma'ya ve Linyitimize geldi. O sahalar da satılıyor. Kanunu çıktı.
Şimdi akla şu soru da gelebilir. AKP zaten açık ihaleyle vermesi gereken sahaları, ihalesiz olarak rödavans usulüyle veriyordu. Sonra da saha verdiği bu şirketi, patronlarını, işçilerini kendi siyasi çalışmalarında ve partisel amaçları doğrultusunda tehdit ve şantajla kullanmaya çalışıyordu. Ne farkı var. Şimdi yasasız yaptığı işin yasasını çıkarmış diye düşünenler de olabilir. Doğrusu böyle düşünenler çok haksız sayılmazlar. Doğrudur.
Değerli Somalılar, ülkemizin enerji ihtiyacının yüzde 20 si yerli linyit kaynaklarımızdan karşılanmaktadır. Bu torba yasayla yeraltı kaynaklarımız hızla uluslararası tekellerin eline geçebilecektir. Ve bu yüzden de enerjide sunum (arz) güvenliği riske girecek ve dışa bağımlılığımız daha da artacaktır. Sonuçta enerji maliyetleri artacak ve enerjiyi daha pahalı kullanır hale geleceğiz. Zarar görecek olan yine Türk milleti olacaktır.
Yerüstü, yeraltı ne zenginliğimiz varsa bunların rantını yandaşlara ve uluslararası tekellere aktarabilmek adına her hamleyi cesurca yapan bu iktidar, diğer yandan da emek düşmanlığını kanıtlayan başka yasaları da çıkarmadan edemiyor.
Bunun da son örnekleri, yeraltında çalışan emekçilerin; emeklilik için prim gün sayısının arttırılması ve kıdem tazminatı ile ilgili olarak yapılmak istenen düzenlemeler. Çok kısaca ve özetle aktardığım bu gelişmeleri lütfen yan yana koyun ve düşünün. Siz de benim gibi şu sonuca mı vardınız?
AKP iktidarı, emek ve emekçi düşmanı bir icraat anlayışına sahiptir. Yapmak ve üretmek yerine de satmak ve yandaşlara dağıtmayı temel ilke olarak benimsemiştir. 
Bakalım Soma kimlere peşkeş çekilecek?” Dedi.
HABER MERKEZİ

Hiç yorum yok: